Vanhojen rakennusten hyötykäyttö

Matkustaessa maailmalla on tullut nähtyä monen moista uusiokäyttöä aivan erilaisiin tarkoituksiin suunnitelluille rakennuksille. Vanhojen rakennusten kivijalassa on usein ollut isoja huoltotiloja tai jopa talon palvelusväelle kuuluvia asuintiloja, joiden uusiokäyttö on ollut kirjavaa. Parhaimmassa tapauksessa tiloja on saatu pienillä muutoksilla soveltumaan täysin erilaisiin käyttötarkoituksiin.  

Olin aiemmin Keski-Euroopassa tutustumassa eräisiin vanhoihin rakennuksiin, joiden uumeniin oli sovitettu täysin toimivalla tavalla erilaisia yrityksiä. Esimerkiksi vanhan, parisataa vuotta sitten rakennetun talon kivijalassa toimivan kampaamon pienissä, mutta kätevästi mukautuvissa tiloissa hoitui niin permanentit, sinettipidennykset, kuin taidokkaat, luonnollisen oloiset värjäykset. Tämä kaikki sulassa sovussa vanhan, kuin vain hetki sitten rakennetun, linnamaisen rakennuksen uumenissa.

Törmäsin matkallani myös erittäin upeaan, vanhaan linnaan rakennettuun hotelliin. Maisemat olivat uskomattomat ja jo pelkkien sviittien esittely toi uskomattoman fiiliksen, kuinka ylellisesti onkaan mahdollista majoittua. Marmorista rakennettu, valtavan kokoinen amme, tai oikeastaan uima-allas, muhkea ja upottava vuode, valtavat ikkunat ja aivan uskomattoman iso parveke. 

Teollisuusrakennusten uusi elämä

Kaupunkien keskustat ovat autioituneet teollisuustuotannosta ja se on jättänyt jälkeen paljon tyhjiä teollisuusrakennuksia, joille on pyritty saamaan uusi elämä vanhaa kunnioittaen. Esimerkiksi Tallinnassa onkin pyritty säilyttämään monien rakennusten julkisivu ja rakentamaan uutta täydentämään tätä vanhaa, kuitenkin näyttäen näiden olevan sulassa sovussa, kuin symbioosissa. Tätä, jopa hieman taiteellista rakennusmuotoa kaipaan Suomeenkin. 

Isot, vanhat hallit ja ennen pelkästään tehtaiden käytössä olleet rakennukset ovat Suomessakin alkaneet saada uudistusmielisiä rakentajia muokkaamaan alueista urbaaneja keitaita, jopa todella haluttuja paikkoja asua. 

Mm Tampereen keskustassa on muokattu vanhoja tehdasrakennuksia asuin ja toimistokäyttöön. Tämä on antanut arvoisensa käytön vanhojen rakennusten elämän jatkoksi. Miksipä sitä hyvällä sijainnilla olevia, aivan käyttökelpoisia rakennuksia purkamaan.