Suomalainen suunnittelu ja muotoilu niin vaatteiden, astioiden kuin vaikka huonekalujenkin suhteen on säilyttänyt statuksensa läpi vuosikymmenten, ellei jopa noussut entistäkin suositummaksi. Laadukkaat kotimaiset tuotteet voivat hyvin periytyä sukupolvelta toiselle, sillä ne kestävät käyttöä pitkäänkin. Esimerkiksi makujakauppa.fi valikoimasta löytyvä Marimekko on kestosuosikki, jonka tyylikkäistä ja yksinkertaisista kuoseista pitävät niin vanhat kuin nuoretkin. Klassinen Unikko-kuosi on nostanut uudelleen päätään erityisesti nuorten tyylitietoisten kansalaisten keskuudessa nähtävien kangaskassien muodossa. Katukuvasta Unikko ei varsinaisesti ole koskaan poistunut, vaan säilyttänyt statuksensa rakastettuna kotimaisena klassikkona.

Kansalaiset ovat vuosien saatossa heränneet enemmän ja enemmän siihen, että kannattaa panostaa tuotteen laatuun ja kestävyyteen sen tyylikkyyden lisäksi. Voisi jopa väittää, että ekologisuudesta ja kotimaisen designin tukemisesta on muodostunut tietyn tyyppinen positiivinen trendi. Onkin onnekasta, että kotimainen suunnittelu on usein hyvin ajatonta, eikä vetoa vain lyhytaikaisiin trendeihin päätyen sen jälkeen kaatopaikalle tai ikiajoiksi kierrätyskeskuksen hyllylle. Juuri esimerkiksi pohjoismainen makujakauppa on sisällyttänyt valikoimaansa kestäviä klassikoita, jotka voivat aivan yhtä hyvin löytyä mummolasta kuin trenditietoisen helsinkiläisen menestyjänkin keittiöstä. Tuotteita jopa keräillään ilman, että niitä otetaan ollenkaan käyttöön, sillä moni tietää niiden arvon nousevan vuosien saatossa entisestään. 

Kotimaista muotoilua yhdistävät tyypillisesti suhteellisen yksinkertaiset ja juurikin ajattomat muodot. Materiaaleina esimerkiksi lasi, keramiikka ja kotimaamme paljon tarjoama puu ovat suosittuja. Vaatteissa suositaan kestävää puuvillaa, joka kestää käyttöä ja pesua jopa vuosia. Suomalaiset ovat heränneet panostamaan pikamuodin sijaan laatuun, mikä todellisuudessa säästää pitkällä tähtäimellä niin lompakkoa kuin luontoakin.