Suomen taiteen tarina

Monille taiteen rakastajille on tärkeää tuntue kotimaamme taidetta ja sen historiaa. Jos olet halunnut tutustua Suomeen taiteen historiaan ja sen teoksiin, kannattaa silloin ottaa suunnaksi Helsinki ja kansallisgalleria Ateneum. Se on kuvataiteelle omistettu museo sekä osa kansallisgalleriaa. Ateneumin historia alkaa sen rakentamisesta vuonna 1887 ja rakennuksen on suunnitellut Theodor Höijer. Ateneum rakennuksessa toimii Ateneum taidemuseo ja Kuvataiteen keskusarkisto.

Ateneumissa on vuosien varrella ollut useita mielenkiintoisia näyttelyitä kuten Picasso näyttely, joka on ollut myös taidemuseon suosituin näyttely kautta aikojen. Ateneumissa on ollut myös tietenkin paljon suomalaisten taiteilijoiden näyttelyitä kuten Edelfelt-näyttely, Tove Janssonin näyttely ja Helene Schjerfbeckin näyttely, jotka ovat kolme suosituinta näyttelyä Picasso näyttelyn jälkeen. Kokoelma, joka Ateneumin taidemuseossa on kuuluu kansallisgallerian taidekokoelmiin. Kansallisgallerian taidekokoelmia ovat maalaus- ja veistoskokoelma, grafiikka- ja piirustuskokoelma ja kansainvälinen kokoelma.

Tällä hetkellä Ateneumissa voi tutustua Suomen taiteen tarinaan. Tämä kokoelmanäyttely on maan vanhin ja laajin sekä se kertoo tarinan Suomen taiteesta. Kokoelma esittelee suomalaisen taiteen uudessa valossa ja voit nähdä siellä kaikki rakastetuimmat klassikot. Näyttely kertoo tarinaa vuodesta 1809 ja 1950-luvulle asti. Voit nähdä Suomen taiteen kehityskulun ja miten suomalainen taide kytkeytyy kansainväliseen kehitykseen ja yhteiskunnallisiin tapahtumiin. Vierailulle voi myös varata opastuksen, jonka avulla saa paljon lisätietoa taiteen historiasta ja muusta. Esimerkiksi perusopastus tutustuttaa kävijän taidemuseon käsitteisiin sekä suomalaisen taiteen ja taide-elämän vaiheisiin. Kierroksen aikana saa kuvan sadan vuoden ajalta historian ja kuvakulttuurin muutoksista.

Ateneumissa on paljon nähtävää ja vierailulle kannattaa varata reilusti aikaa, jotta ehtii ihailemaan taidetta rauhassa. Vierailua varten on hyvä varata hotelli helsingissä, mieluiten keskeiseltä paikalta, josta on helppo käydä taidevierailun jälkeen käydä nauttimassa illallista Helsingin erinomaisissa ravintoloissa.