Sen lisäksi, että varmasti monet arkkitehdit nauttivat ruoasta hienoissa ravintoloissa, on monia suomalaisia ravintoloita suunnitelleet arkkitehdit. Arkkitehtien suunnittelemia ravintoloita löytyy monista eri Suomen kaupungista ja usein emme tiedä, mitkä ravintolat ovat arkkitehtien suunnittelemia. Kerromme tässä artikkelissa muutamia ravintoloita, jotka arkkitehdit ovat suunnitelleet ja joissa voit käydä ihastelemassa suomalaista arkkitehtuuria, samalla kun nautit erinomaisesta ruoasta.

Kaikista kuuluisin on varmasti Savoy ravintola, joka on alunperin Alvar Aallon suunnittelema ja se on myös maailmankuulu. Alkuperäisen suunnittelun jälkeen ravintolaa on remontoitu ja nykyisen sisustuksen on suunnitellut englantilainen Ilse Crawfordin ja suunnittelutoimisto Studioilse. Sisustus noudattaa kuitenkin alkuperäistä suunnitelmaa ja siellä näkyy Aaltojen puhdaslinjaisuus ja toiminnalliset kalusteet. Monet Helsingin ravintolat on arkkitehtien suunnittelemia mutta on myös poikkeuksia.

Esimerkiksi Helsingin keskustassa sijaitsevan ravintola Zetorin suunnittelusta on vastannut Sleepy Sleepersin Sakke Järvenpää. Zetor tarjoaa niin ruokaa kuin myös viihdettä asiakkailleen läpi vuorokauden.

Yksi arkkitehdin suunnitteleman ravintola sijaitsee Helsingin Kalliossa. Ravintola kappeli, joka on tunnettu paikka runoilijoiden, kirjailijoiden ja taiteilijoiden keskuudessa on suunnitellut alun perin Hampus Dahlström. Hampus suunnitteli Kappelin vuonna 1867 ja hän on myös suunnitellut Helsingissä ja muualla Suomessa useita eri rakennuksia kuten Helsingin vanha ylioppilastalo, Oulun lyseon laajennus ja Savonlinnan tuomiokirkko.

Tampereella sijaitseva Koskipuiston ravintola on paviljonkimainen rakennus, joka on osa Tammerkosken kansallismaisemaan. Ravintolan on suunnitellut Timo Penttilä, joka on myös suunnitellut useita kuuluisia suomalaisia rakennuksia niin Tampereella kuin muuallakin. Esimerkiksi Ratinan stadion on Penttilän käsialaa ja Salmisaaren Voimalaitos Helsingissä.

Helsingissä sijaitseva Graniittilinna on myös merkittävä arkkitehtuurikohde, joka toimii myös ravintolana ja sen on suunnitellut Kari Lindahl. Ravintola on ollut pystyssä jo yli sata vuotta ja sen jylhä linnamainen olemus on näkemisen ja kokemisen arvoinen.