Kaipaako olohuoneesi kodikasta ilmettä? Tuntuuko vessa kylmän kalsealta paikalta? Pohditko, miten eteisestä saisi viihtyisämmän paikan?

Jos kaipaat huoneisiisi kodikkuuden tuntua, sopivan maton hankkiminen voi ratkaista pulmasi! Matto lisää huoneisiin lämmön, kodikkuuden ja rentouden tuntua ja voi olla ratkaiseva tekijä etenkin kolkoissa tiloissa, esimerkiksi vessassa ja käytävissä. Matto voi olla helpoin tai jopa ainoa tapa tuoda tilaan väriä, tekstuuria ja kuvioita. Siksi maton hankkiminen onkin yksi olennaisimpia asioita, joita kannattaa kotiin hankkia. 

Tässä postauksessa jaamme parhaat vinkit sopivan maton etsimiseen.

  1. Valitse oikean kokoinen matto. Esimerkiksi olohuoneissa näkee usein liian pieniä mattoja, jotka eivät täytä huonetta tarpeeksi hyvin, jolloin syntyy koominen vaikutelma. Mattoa ostaessa kannattaa valita rohkeasti se suurempi koko. Klikkaa tästä löytääksesi valikoiman eri kokoisia mattoja tarpeisiisi. Jos olohuoneeseen tulee kaksi mattoa, jätä niiden väliin tarpeeksi tilaa, jotta vaikutelmasta ei tule liian täysi. Vinkki: kokeile sommitella matot leikkisästi päällekäin!
  2. Valitse väri, joka sopii tyyliisi ja huoneen muihin väreihin. Esimerkiksi makuuhuoneen maton väritystä mietittäessä kannattaa huomioida myös seinien, lattian, katon, verhojen, lakanoiden tai päiväpeiton väritys. Muista myös tummuusasteen vaikutus: vaalea matto saa huoneen tuntumaan huomattavasti suuremmalta, kun taas tumma matto tekee huoneesta pienemmän ja intiimimmän. Jos kaipaat siis synkkään huoneeseen valoa, kokeile vaalea, esimerkiksi kermanvalkoista mattoa. Jos kolkko huone kaipaa yksityisyyttä, kokeile tummaa, esimerkiksi viininpunaista mattoa.
  3. Mieti, millainen kuosi huoneeseen sopii. Monimutkaiset kuosit matossa saattavat vangita katseen, jos huoneessa ei ole muita koristeellisia elementtejä. Huoneessa, jossa on esimerkiksi näyttävää kuosia oleva tapetti, voi neutraalisti kuvioitu tai kuvioton matto olla sopiva kontrasti. Tällöin tapetin kuvio saa ansaitsemansa huomion.