Leikittele keittiön arkkitehtuurisilla ratkaisuilla

Keittiö on kodin sydän. Käytämme keittiössä suurimman osan ajastamme kotona: aamupalaa valmistaessa, lounastauolla, välipalaa haukatessa ja illalla, kun on aika valmistaa illallista perheen kanssa. On siis paljon merkitystä sillä, miten keittiömme on suunniteltu ja muotoiltu vastaamaan kunkin perheen tai asujan tarpeita ja haluja. 

Keittiön ei ole tarkoitus olla vain ruuanlaiton tarpeisiin vastaava ankea tila: jos näin olisi riittäisi keittiöksi hyvin riisuttu huone, josta löytyisivät vain pakolliset liesi, jääkaappi, astianpesukone ja allas. Keittiö kuitenkin vastaa myös muihin, kuin perustarpeeseen valmistaa ruokaa, joka antaa kehoillemme energiaa. Keittiö on paikka, jossa vietämme aikaa läheistemme kanssa, nautimme yhteisestä ajasta, rentoudumme, kokeilemme uusia reseptiä ja olemme luovia, nautimme meitä rauhoittavista rutiineista, esimerkiksi aamukahvista tai iltateestä. Keittiön ulkomuotoon kannattaa siis panostaa.

Keittiö kannattaa suunnitella valoisaksi, korkeaksi tilaksi, jossa valolla on tilaa liikkua. Keittiössä leijailee usein erilaisia tuoksuja, joiden on hyvä päästä leviämään, jotta ne eivät aiheuta epämiellyttäviä, tunkkaisia hajuja tai pinty keittiön pintoihin. Värien käyttö on kuin terapiaa: kokeile rohkeasti omaa lempiväriäsi yhdessä tai useammassa seinässä tai valitse vaikkapa keittiönkaapit, jotka ovat vastaväriä seinien kanssa. Voit löytää uusia, yllättäviä sisustusratkaisuja internetistä, esimerkiksi Pinterestistä. 

Myös keittiön käyttöesineiden muotoilu vaikuttaa siihen, millaisena tilana keittiön koemme. Onneksemme monet keittiöesineiden valmistajat ovat heränneet tähän ajatukseen ja ryhtyneet panostamaan esineiden ulkomuotoon. Esimerkiksi kätevä sous vide laite istuu täydellisesti modernin keittiön ilmeeseen. Upeita keittiövälineitä valmistaa myös laadukas fiskars, jonka oranssit keittiösakset ovat muodostuneet jo suomalaiseksi klassikkotuotteeksi.