Suomen historialliset aarteet

Suomi on ollut historiansa aikana monesti suurten valtioiden taistelukenttä ja maamme on kokenut valtaajien tekemät sotaretket monesti jo viikinkiajoista alkaen. Tämän takia Suomesta on hyvä mahdollisuus löytää paljon aarteita, joita on kätketty maaperäämme. Minkälaisia aarteita Suomesta on aikojen saatossa saatu kaivettua ylös on melko kiinnostava kokonaisuus, josta kerromme tässä artikkelissa.

Aarteita on löytynyt monista eri paikoista ja varsinkin keskiaikaisten kylien ja kaupunkien tienoilta niitä löytyy edelleen runsaasti. Entisaikojen asutus keskittyi myös vesistöjen läheisyyteen ja rannikoille, joten vanhat meren ja joen rannat ovat varsin hyviä paikkoja aarteiden etsimiselle. Tähän päivään mennessä Suomesta on löytynyt 37 keskiaikaista kätköä:

Esimerkiksi Vaalan löytö, jossa löytyi ruotsalaista rahaa kasapäin vuosilta 1405-1544. Suurin löydetty raha-aarre on Ulvilasta löydetty aarre. Ulvilan kirkon vierestä löydetyssä raha-aarteessa oli 1474 ulkomaista kolikkoa, jotka olivat nahkaisissa pusseissa. Kolikoita oli Gotlannista, Tallinnasta, Tartosta, Norjasta ja Hampurista. Raha-aarteen alkuperästä ei ole kuin löyhää tietoa, että se olisi merirosvojen aarre, jotka vaikuttivat alueella 1390-luvulla.

Suomessa on myös paljon aarteita, joita ei ole vielä edes löydetty. Monia aarteita on perimätiedon mukaan piilotettu eri paikkoihin ja monissa vanhoissa tarinoissa puhutaan aarteista, jotka eivät ole koskaan päässeet määränpäähänsä. Tällaisia tarinoita on myös monissa muissa maissa. 

Suomen historiallisiin aarteisiin kuuluu myös muutakin kuin pelkät kolikot ja näitä aarteita on yleisesti nähtävissä museoissa ja ateljeissa. Museot kätkevätkin sisäänsä suuren määrän hienoja aarteita, joita kaikki voivat käydä ihailemassa. Nämä aarteet ovat osa Suomen historiaa ja jokainen niistä kertoo oman tarinansa. Eri aikakausien tavarat ja tuotteet ovat kiinnostavia ja jokaisen tulisi tutustua niihin ja niiden kertomaan tarinaan.