Kotimaisessa arkkitehtuurissa ja rakentamisessa suositaan hyvin usein lähtökohtaisesti käytännöllisyyttä ja monikäyttöisyyttä hyvin paljon enemmän kuin monissa muissa maissa. Monikäyttöisyyden ansiosta samaa rakennusta voidaan käyttää moniin eri tarkoituksiin ja näin pienentää kustannuksia ja säästää tilaa.

Isoissa ja tiheästi asutuissa kaupungeissa varsinkin on tila hyvin usein todella rajallista ja rakennuksia kannattaa käyttää mahdollisimman monipuolisesti, jotta erilaisia toimintoja saadaan kaikille tarvitsijoille. Kotimainen arkkitehtuuri onkin lähtökohtaisesti todella käytännöllistä ja mahdollistaa monien erilaisten toimintojen sisällyttämistä samojen seinien sisälle. 

Kallis rakentaminen on yksi syy miksi kustannuksia halutaan säästää mahdollisimman paljon. Suomessa on radikaalisti vaihtuvat vuodenajat ja rakennuksista ja asunnoista on saatava tarpeeksi tiiviitä, jotta lämmitys ei talvella vie liikaa energiaa ja että kosteus ei pääse aiheuttamaan tuhoa rakenteissa. Tästä syystä kannattaakin pyrkiä rakentamaan mahdollisimman vähän ja hyödyntämään tilat niin tehokkaasti kuin mahdollista. Se on siis myös ympäristön kannalta ekologinen vaihtoehto verrattuna useisiin eri rakennuksiin, joista jokaisella on oma käyttötarkoituksensa. 

Vuorotellen vuodenaikojen mukaan

Esimerkiksi veneen talvisäilytys hallissa, jota kesällä käytetään lumiaurojen ja muiden talvella käytettävien työvälineiden säilytykseen on hyvä esimerkki siitä kuinka kahta erillistä tilaa ja rakennusta ei tarvitse rakentaa ja melko samankaltaiset käyttötarpeet tukevat toinen toisiaan.

Myös jäähallit ovat hyviä tapahtuma-areenoita, kun tarvitaan iso katettu tila. Jäähalleja voi käyttää vuoden ympäri, mutta varsinkin talvikaudella, kun voi luistella ulkona, on järkevää ja kätevää käyttää hallia muuhun käyttöön, kuten konserttehin tai muihin esityksiin, jotka vaativat suojaa säältä.

Kun rakennusten käyttötarkoituksia vuorotellaan järkevästi, saadaan kustannuksista säästettyä valtavasti ja rakennuksia käyttävät ihmiset pääsevät halvemmalla. Tämä onkin hyvä keino saada tarjottua palveluita asiakkaille halvemmalla hinnalla.