Tekstiileillä pehmeyttä tiloihin

Kun suunnitellaan tiloja, olivatpa ne sitten julkisia tiloja, esimerkiksi virastoja, tai yksityisiä koteja, on ehdottoman tärkeää muistaa suunnitella myös tekstiilien sijoittelu. Tekstiilit vaikuttavat huomattavasti tilojen ilmeeseen eikä niiden vaikutusta sovi väheksyä. Tässä artikkelissa annan vinkkejä siihen, miten tekstiilisuunnittelua kannattaa lähestyä tilasuunnittelun ja -muotoilun näkökulmasta.

Julkista tilaa suunniteltaessa kannattaa pitää mielessä sen funktio. Onko tilassa tarkoitus viettää aika kauan vai vain vierailla nopeasti? Ollaanko siellä kengät jalassa vai ilman kenkiä? Onko tilassa erityisiä vaatimuksia hygienian suhteen, mitkä voisivat vaikuttaa tekstiilien valintaan? Kokolattiamatto on hyvä ratkaisu silloin, kun tilaan halutaan pehmeyttä, sieltä halutaan poistaa kaiun tuntua mutta tilassa kuljetaan silti kengät jalassa. Kokolattiamatto on helppo imuroida ja puhdistaa.

Yksityisasunnoissa eli kodeissa voidaan keskittyä funktionaalisuuden lisäksi myös tyyliseikkoihin. Matoilla voidaan luoda paljon erilaisia ilmeitä ja tunnetiloja eri huoneisiin. Keittiöön sopii pestävä matto, joka on esimerkiksi jotakin luonnonmateriaalia. Olohuoneen matoksi voidaan valita pehmeä, runsas matto, joka tuntuu miellyttävältä paljaankin jalan alla. Matot voidat tuoda koteihin romanttista pehmeyttä, modernia twistiä tai perinteistä mummolatunnelmaa. Riippumatta siitä, millaista tyyliä ja tunnelmaa kotiin haluaa luoda, kannattaa miettiä, millaisia asukkaita kodissa asuu. Perheissä, joissa on lapsia tai lemmikkejä, on tärkeää, että matot voidaan puhdistaa nopeasti ja tehokkaasti. Allergisten kodissa on tärkeää pitää huolta siitä, että matot voi viedä ulos ja tampata vaivattomasti.

On siis monia erilaisia tapoja valita matto, joka toimii juuri siinä tilassa, mihin se ollaan laittamassa. Erilaisia mattovaihtoehtoja löytyy paljon internetistä, sisustusliikkeistä ja esimrkiksi Ikeasta. Kuvanmuokkausohjelmalla voi kokeilla muokata erilaisia mattoja haluttuun huoneeseen.