Tontin maanrakennustyöt helposti kaivinkoneella

Oletko päättänyt rakentaa oman unelmatalosi? Onnittelut! Kun rakennat kotisi itse, siitä tulee aidosti henkilökohtaisen. Mikään ei voita sitä tunnetta, kun projekti saadaan päätökseen ja muutat vihdoinkin perheesi kanssa taloon, jonka olet rakentanut vain teitä varten.

Ehkä odotat jo innokkaasti rakentamaan pääsyä ja tontin valmistelu tuntuu tylsältä ja hankalaltakin pakkopullalta. Pohjatyö on kuitenkin koko prosessin tärkein vaihe. Se kannattaa suunnitella hyvin etukäteen, niin säästyt monelta harmilta. Vaikeaa sen ei kuitenkaan tarvitse olla. Käymme seuraavaksi läpi muutamia perusasioita, joita tontin valmistelussa täytyy ottaa huomioon.

Aivan ensimmäiseksi työmaalta on tietenkin raivattava puut. Joudut todennäköisesti maksamaan siitä tuntitaksan mukaan, joten tee alueen rajaus huolella etukäteen, ettet joudu maksamaan ylimääräistä lisähommista. Ei kannata myöskään raivata varmuuden vuoksi aivan liian isoa aluetta, jolloin talo voi päätyä nököttämään yksin maan tasalle vedetyllä tontilla. Puuton piha on ankean näköinen eikä myöskään tarjoa näkösuojaa tai varjoa helteisinä kesäpäivinä. Pihan kaunistukseksi kannattaa siis jättää mahdollisimman monta puuta – käytännöllisyyden rajoissa tietenkin.

Kun puut on kaadettu, edessä on niiden siirtäminen ja jatkokäsittely. Jos suunnittelet rakentavasi pihalle perinteisen puusaunan tai jos taloosi on tarkoitus tulla tunnelmallinen takka, voit pilkkoa puut polttopuiksi.

Jos taloon tulee kellari, se on tietenkin kaivettava. Tätä varten on järkevintä vuokrata kaivinkone tehokkaasti netistä. Jos et osaa käyttää kaivinkonetta, palkkaa ammattilainen hoitamaan kaivuutyöt. Lisäksi sinun täytyy miettiä, mitä teet ylös kaivetulla maa-aineksella. Ehkä voit hyödyntää ne viherrakentamisessa sen sijaan, että ostaisit täyttöainekset erikseen.

Vaihtoehto vuokraukselle on tietenkin oman kaivinkoneen ostaminen ja sen myyminen kaivuun päätteeksi. Se on kuitenkin mittava sijoitus, ja yleensä on järkevämpää säästää mahdollisimman paljon rahaa mahdollisiin lisäkustannuksiin, joita rakennusprojektissa saattaa yllättäen tulla. Lisäksi et voi tietää etukäteen, miten nopeasti löydät koneelle uuden ostajan ja saat rahasi takaisin. Kaivinkoneen vuokraaminen on paljon turvallisempi valinta, koska maksat vain ajasta, jolloin sitä todella tarvitset.

Kaikissa rakennusprojektin vaiheissa on syytä pitää mielessä, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Säästät aikaa ja vaivaa sekä ennen kaikkea rutkasti rahaa, kun suunnittelet ensin kokonaisuuden ja sitten vielä jokaisen työvaiheen etukäteen. Jos et ole varma siitä, miten jokin asia kannattaa hoitaa, palkkaa ammattilainen avuksi. Maksamasi palkkio on pieni hinta siitä, että työ tulee tehtyä oikein heti ensimmäisellä kerralla.