Pitkän ja pimeän talven jälkeen päivät ovat alkaneet hiljalleen pidetä, joten auringosta päästään nauttimaan päivä päivältä hieman pitempään. Auringon paluu pitkän pimeän kauden jälkeen sekä lämpötilan nouseminen ovat saaneet aikaan jokavuotisen ilmiön: luonnon ylösnousemuksen. Siellä täällä voi jo nähdä merkkejä henkiin heräävästä luonnosta. Oletko jo nähnyt maanteiden varsilla leskenlehtiä ja pörröisiä pajunkissoja? Tai kenties olet ulkona liikkuessasi huomannut ensimmäisten lintujen jo palanneen etelästä. Kevät on jo ovella, mikä tarkoittaa myös sitä, että pian on aika juhlistaa taas pääsiäistä. Pääsiäisen juhlintaan liittyy monia perinteitä, joista yksi vanhimmista lienee pääsiäismunien maalaaminen. Suomessa moni maalaa pääsiäismunia yhdessä lasten kanssa, mutta tiesitkö, että monessa maassa pääsiäismunien maalaaminen on lähestulkoon oma taiteenlajinsa? Tässä artikkelissa esittelemmekin muutamia maailman tunnetuimmista ja vaikuttavimmin koristelluista pääsiäismunista.
Ukrainalaiset pisanka-munat
Monessa Itä-Euroopan maassa pääsiäismunien maalaukseen liittyy pitkät perinteet ja runsaasti symboliikkaa. Ukraina ei ole asian suhteen poikkeus, sillä maa on tunnettu näyttävistä pisanka-pääsiäismunistaan, jotka koristellaan perinteistä vahabatiikkitekniikkaa käyttämällä. Munan nimi tulee ukrainan kielen verbistä ”pysaty”, joka tarkoittaa kirjoittamista tai piirtämistä. Kananmunan kuoren kuviot nimittäin syntyvät, kun munan pintaan tehdään kuvioita mehiläisvahalla, minkä jälkeen muna värjätään batiikkimaalaukseen tarkoitetuilla väreillä. Tekniikka vaatii äärimmäistä tarkkuutta ja kärsivällisyyttä onnistuneen lopputuloksen aikaansaamiseksi. Pisanka-munien maalausperinne juontaa juurensa jo ajalta ennen kristinuskoa, jolloin munia koristeltiin auringonjumalaa ja luontoa kuvastavin symbolein. Kristinuskon saavuttua maahan munien kuvioinnissa alettiin sekoittaa pakanallisia ja kristillisiä symboleita. Pisanka-munien eri kuvioilla on vielä tänäkin päivänä oma vahva symboliikkansa ja munat ovat edelleen suosittuja lahjoja pääsiäisen aikaan.
Kuuluisat Fabergén pääsiäismunat
Venäläisen kultaseppä Peter Carl Fabergénin yritys valmisti vuosien 1885 ja 1917 välisenä aikana 69 ylellisesti koristeltua pääsiäismunaa, jotka tunnetaan tänä päivänä Fabergén-munina. Munista teki kuuluisia niiden valmistukseen käytettyjen raaka-aineiden, lopputuloksen korkean laadun ja kauneuden lisäksi munien tilaajat sekä henkilöt, joille niitä annettiin lopulta lahjaksi. Viisikymmentä munista toimitettiin nimittäin Venäjän keisarilliselle perheelle. Munien antaminen lahjaksi pääsiäisen aikaan muodostuikin perinteeksi keisariperheessä, mikä jatkui aina helmikuun vallankumoukseen asti. Tänä päivänä Fabergén-munista maksetaan huutokaupoissa jopa miljoonia dollareita. Esimerkiksi suomalaistaustaisen Alma Philin suunnittelemasta, tuhansin timantein koristellusta, Talvimunasta maksettiin kymmenen miljoonaa dollaria. Moni munista on nykyään yksityisomistuksessa, mutta seitsemän keisarillisen Fabergén-munan olinpaikkaa ei kuitenkaan tiedetä. Kadonneiden munien joukossa on muun muassa Aleksanteri III:n muotokuva vuodelta 1896 sekä Tanskan kuningasparin hopeahääpäivä -muna vuodelta 1903.