Hanki taidetta kotiisi kirpputorilta

Kirpputorit ovat viime vuosien aikana vain kasvattaneet suosiotaan Suomessa, sillä yhä useampi on havahtunut siihen tosiasiaan, että kirpputoreilta voi todella tehdä monipuolisesti hyviä löytöjä. Kirppiksiltä etsitään ja voi löytää nimittäin melkeinpä ihan mitä vain: vaatteita, astioita, huonekaluja, taidetta, elektroniikkaa jne. Joskus kirpputorille on hauska lähteä ihan vain tarjontaa katselemaan ilman sen kummempaa päämäärää, jolloin voi aivan yhtä hyvin tehdä löytöjä kuin tositarkoituksella esimerkiksi taidejahtiin lähdettäessä. Niin, kirpputoreilta voi ja kannattaa etsiä myös taidetta, sillä se on usein hyvinkin edullinen tapa kaunistaa kodin seiniä ja tasoja. Tässä artikkelissa annammekin vinkkejä taiteen etsimiseen ja ostamiseen kirpputoreilta.

Taidetta kannattaa lähteä metsästämään kirpputoreilta useastakin eri syystä. Ensinnäkin se on usein halvempaa kuin esimerkiksi taiteen ostaminen suoraan taiteilijalta tai taidegallerioista. On kuitenkin selvää, että et tule jokaisella kirpparikäynnilläsi löytämään sellaista taidetta, jota haluaisit omaan kotiisi. Kirppareiden koluaminen vaatii aikaa ja kärsivällisyyttä, missä piilee monen mielestä myös paljon seikkailullisuutta ja hauskuutta. Juuri sen oikean taide-esineen pitkäjänteisessä etsimisessä on omanlaista viehätystään, mistä syystä moni ei niin välitä, vaikka etsityn teoksen löytymiseen kuluisi pidempikin aika. Voit siis päättää etsiä jonkun tietyn taiteilijan teoksia, yhtä tiettyä teosta tai mitä tahansa sinua miellyttävää taide-esinettä. Ota myös huomioon, että löytämäsi esineen ei alkujaan tarvitse olla taidetta, sillä voit muokata sitä itse, ja laittaa sen sitten esille omana taideteoksenasi kotiisi. Voit myös kokeilla muita tapoja muokata kirpparilöytöjäsi. Sosiaalisessa mediassa on nyt esimerkiksi vallalla trendi, jossa kirpputorilta hankitaan vanhoja halpoja maalauksia ja ne upotetaan vain puoliksi maaliin, minkä jälkeen taulujen annetaan kuivua, ja ne lopuksi ripustetaan seinälle.

Kirpputoreissa on myös se hyvä puoli, että niitä on kaikkialla. Niin kotimaassa kuin ulkomailla matkatessasi voit aina vierailla paikallisella kirpputorilla. Näin sinulla on aina ainakin yksi varma ohjelmanumero matkasi aikana, ja sinulla on mahdollisuus tehdä löytöjä, jotka tulevat aina muistuttamaan sinua matkastasi. Esimerkiksi ulkomaisissa kirpputoreissa on se hyvä puoli, että niiden tarjonta on erilaista kotimaahan verrattuna. Kotimaan kirpputorien tarjonnassa on tietysti aina pieniä eroja, mutta ulkomailla käydessä on hauska panna merkille, että kirppikseltä löytyy sellaisiakin esineitä, joita ei ole koskaan ennen tullut itsellä vastaan, mutta jotka ovat tavanomaisia kyseisessä maassa. Esimerkiksi ranskalaisilla kirpputoreilla törmää usein lähes antiikkisiin sängynlämmittimiin, joita moni suomalainen on nähnyt vain historiallisissa elokuvissa tai maalaismuseoissa.