Kuinka järjestää toimiva keittiö

Toimiva keittiö on yksi tärkeimmistä asioista kodissa. Arkkitehtonisessa mielessä keittiön asettelu on hieman haastavaa, mutta samalla mielenkiintoista, johtuen juurikin kodinkoneiden suuresta määrästä ja asiakkaiden toiveista, mm tuleeko uuni alas, vai korkeammalle, suoraan käsien korkeudelle, helposti käytettäväksi. Kalusteiden ja kodinkoneiden sijoittelu voi tuntua helpolta, mutta rakennuksen tekniikan ja esimerkiksi vesiputkien ja viemäreiden takia usein joudutaan tekemään paljon kompromisseja. 

Oletko harkinnut saareketta keskelle keittiötä? Saareke näyttää kätevältä ja ylelliseltä. Kuitenkin saarekkeen saaminen toimivaksi on haastavaa. Jos saareke halutaan saada toimimaan myös lieden kanssa, on ilmanvaihto varmistettava huolellisesti ja se usein vaatii kalliitakin töitä keittiön kattorakenteisiin. Saarekkeen vesikalusteet tarvitsevat myös lattian alle tiiviit putket, sekä johdotukset ja viemäröinnin tiskialtaalle ja mahdollisesti jopa tiskikonetta varten. Näissä kannattaa luottaa arkkitehdin ja suunnittelijoiden ammattitaitoon, he osaavat asiansa. 

Toimivan keittiön työvälineet

Toimivaan keittiöön kuuluu tottakai myös työvälineet. Esimerkiksi Fiskars ja Hackmann valmistavat kauniita, laadukkaita ja moneen makuun sopivia, lähes ajattomalta vaikuttavia tuotteita. Toimivassa keittiössä työvälineet kannattaa olla selkeästi järjestettynä, jotta niiden käyttö olisi mahdollisimman helppoa. 

Astiat kannattaa valita mahdollisimman yhteensopiviksi muiden välineiden ja tavaroiden kanssa. Mm Iittala ja Marimekko valmistavat kauniita ja helposti muiden kanssa yhteensopivia astioita, sekä tekstiilejä. Keittiön kunnossapito onkin yksi perusasioista, jonka vuoksi kannattaa hankkia mahdollisimman helppohoitoiset ja monikäyttöiset esineet tukemaan tätä varustelutasoa.

Pienempien kodinkoneiden valinnassa kannattaa harkita kalusteiden kanssa yhteensointuvia, mutta laadukkaita ja pitkäikäisiä laitteita, jolloinka keittiön rakenne säilyy yhtenäisenä ja antaa todella laadukkaan vaikutelman. Kannattaa mahdollisuuksien mukaan suosia rosterisia tai ainakin erittäin laadukkaasta muovista valmistettuja, tummia sävyjä, jolloinka laitteen ulkonäkö säilyy hyvänä pitkään, eikä kulumat tai tahrat erotu rakenteesta.